terug naar overzicht

Niet tevreden? Geld terug! Waarom garanties zo nuttig zijn in gedragsverandering

Geschreven door:
Michèle Philipsen

‘Satisfaction Guaranteed’ is al jaren de slogan van Wal-Mart, een van de grootste winkelketens ter wereld. Dat deze supermarkt zo groot is geworden, is vooral te danken aan die twee woorden. Wal-Mart neemt namelijk altijd je product terug wanneer je niet tevreden bent, ook als je geen bonnetje hebt. En ze nemen zelfs producten terug die niet eens in hun winkels verkocht worden! Door deze garantie te geven, neemt Wal-Mart een belangrijke weerstand weg: scepticisme. In dit blog leggen we je uit wat deze weerstand is en waarom garanties je kunnen helpen ermee om te gaan.

Scepticisme is een van de weerstanden die je waarschijnlijk tegen zult komen wanneer je gedrag probeert te veranderen. Deze weerstand richt zich specifiek op de inhoud van de verandering. Scepticisme kenmerkt zich door tegenargumenten en het in twijfel trekken van de betrouwbaarheid van zowel de informatie als de boodschapper. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zegt “Opwarming van de aarde? Het sneeuwt toch nog?” wanneer het gaat over klimaatverandering. Of “De gemeente kan wel zeggen dat we een helm moeten dragen op de fiets, maar hoeveel nut heeft dat nu echt?” We voelen vaak scepticisme omdat we bang zijn voor de negatieve gevolgen van een verandering. En dan is het veiliger om helemaal niet te veranderen.

Ik hoor je denken, hoe ga ik hier mee om? Nou, garanties dus! Mensen voelen vaak scepticisme omdat ze twijfels hebben. “Ga ik echt de wereld redden als ik de wasmachine op eco zet?” of “Zijn we wel echt even productief als we 4 dagen 9 uur werken, in plaats van 5 dagen 8 uur?” Door de oorzaak van deze twijfels te vinden en garantie te bieden dat het geen probleem zal vormen, kun je scepticisme wegnemen. Het bekendste voorbeeld is het aanbieden van X jaar garantie op een product. Als je twijfelt over het aanschaffen van bijvoorbeeld een dure pizzaoven, zul je waarschijnlijk toch het risico durven nemen wanneer je weet dat je hem nog terug kunt brengen als al je pizza’s mislukken.

Garanties maken je voorstel dus aantrekkelijker doordat ze de twijfels wegnemen over de verandering. Het is hierbij wel belangrijk dat de garantie geloofwaardig is. Als ik jou garandeer dat je wel 150 schildpadden van de dood redt door geen rietje te gebruiken, zul je dat waarschijnlijk niet geloven. En als je garantie niet geloofwaardig is, neemt de twijfel over jouw betrouwbaarheid toe, en krijg je meer sceptische weerstand. Zorg dus dat je garantie geloofwaardig en realistisch is. Dit houdt in dat je de garantie moet kunnen waarmaken. Zeg dus alleen dat je hele straat overstapt op deelmobiliteit als je zeker weet dat er genoeg deelauto’s beschikbaar zijn. Een goede garantie is namelijk realistisch én haalbaar.

Om het even voor je samen te vatten: scepticisme is dus een vorm van weerstand waarbij men twijfels heeft, bijvoorbeeld over de verandering of over de persoon. Het bieden van garanties kan helpen om deze twijfels weg te nemen, zolang je garanties maar geloofwaardig en realistisch zijn. Zijn garanties dan de enige manier om scepticisme weg te nemen? Zeker niet, er zijn nog meer technieken om deze of andere weerstanden aan te pakken. Meer weten? Bekijk dan onze andere blogs of meld je aan voor de opleiding van Gedragsland! Gegarandeerd dat je het naar je zin zult hebben 😉

Tanneke Meijers

Gedragswetenschapper

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Tanneke

Email Tanneke